Hadrianus IV 1154-1159

Født Nicholas Breakspear og den eneste engelske pave nogensinde.

Inden han blev valgt til pave, var Hadrianus Kardinal-biskop af Albano. Han var udstationeret i Skandinavien fra 1152 til 1154, hvor han stod i forbindelse med den norske konge og Godeordenen for at holde kirken på god fod med de nordisk troende. Derved stod han også for forholdet til den pavelige Væringjar. Hadrianus IV var også succesfuld i at skabe en nordisk kirke for at sprede det kristne ord i det hedenske Skandinavien. Siden da har Lund været pilgrimsby og den eneste skandinaviske by med flertal af kristne.

Efter at være valgt til pave, forsøgte Hadrianus VI at forme en alliance med den byzantinske kejser, der gjorde krav på Sicilien. Hadrianus VI ønskede at blive fri af de normannere, der besad riget på det tidspunkt. Det endte dog i nederlag og ingen vedvarende alliance, da der ikke kunne skabes forståelse mellem den katolske og ortodokse kirke.

Han udskrev også den pavelige bulle Laudabiliter, der gav den engelske konge ret til at invadere Irland for at gøre den keltisk-kristne kirke en del af den romersk-katolske.

Hvor Hadrianus IV ikke skabte bedre forhold med de sicilianske normannere, bragte han kirken tættere på de hedenske lande opgrænsende til de romersk-katolske stater. Dette er alment kendt som åbningen til at tillade hedenske mystikere ind i den pavelige Væringjar.

Inden sin død skabte Hadrianus VI splid mellem Den Romersk-katolske Kirke og Den Hellige Romerske Kejser [[Frederik I ‘Barbarossa’ von Hohenstaufen 1155-1190|Frederik I Barbarossa]], ved at fastholde, at kejserens magt udgik fra paven.

Hadrianus IV 1154-1159

Master of the House doorstepwaster