Otto IV Welf 1198-1215

353px otto iv 1836

Otto (Italiensk: Ottone IV di Brunswick), den tredje søn af ‘Løven’ Henry Welf voksede op i England og blev gode venner med Richard I. Da Henry VI døde, valgte den sydtyske adel at pege på Hertugen af Schwaben, Phillip Hohenstaufen, som hellig romersk kejser. Adelen, der stod i opposition til Hohenstaufendynastiet, samlede sig og valgte Otto som kejser, da Welf-familien var den eneste store nok familie til at udfordre Hohenstaufen.

Da Otto blev kronet kejser i Aachen af Ærkebiskoppen af Köln, blev imperiet kastet ud i en større konflikt, da Phillip blev bakket op af Phillip II, konge af Frankrig, og Otto blev bakket op af Richard I af England og Valdemar II af Danmark. Paven udpegede Otto som Hellig Romersk Kejser, for at undgå endnu en forening af kejserriget og Sicilien. Samtidig indvilligede Otto i at acceptere pavens interesser i Italien og give udvidet frihed til de italienske stater.

Grundet pave Innocentius III’s indblandning gik Phillip dog med til at krone den ellers slagne Otto til Hellig Romersk Kejser, og kort efter døde Phillip af sygdom. Herefter pegede hele råd af valgprinser på Otto, og denne blev kronet kejser af paven mod fyrstelige løfter.

Uudfordret på tronen brød Otto alle aftaler med paven, og gav sig til at styrke sin tilstedeværelse i Italien. Paven havde invaderet en række italienske områder under konflikten mellem Otto og Phillip, og nu drev Otto pavens mænd ud og marcherede mod Rom, for at få paven til at annullere Wormskonkordatet. Dette fik Innocentius III til at ekskommunikere Otto.

I mellemtiden invaderede Valdemar II dele af Nordtyskland, hvilket frustrerede den tyske adel, der hellere så kejseren forsvare riget end at slås med paven om Italien. I protest valgte de Frederik II Hohenstaufen til kejser. Trods at Ottos ambassadører forsøgte at få ekskommunikationen løftet, støttede paven Frederik.

Otto skyndte sig derfor tilbage til Tyskland for at redde situationen og fik endnu engang hjælp fra England og Richard I mod Frederik II og hans støtte, Frankrig. Denne gang udraderede englænderne den franske flåde, og Otto indvilgede i at hjælpe kong John af England med en invasion af Frankrig. Otto og Richard formåede dog ikke at koordinere deres tropper ordentligt, og dette ledte til et nederlag mod den franske konge Phillip II. Otto blev såret og blev båret fra slagmarken.

Han trak sig tilbage til sine ejendomme i Braunschwig, hvilket lod Frederik II invadere Aachen og Köln. I 1215 blev Otto IV tvunget til at abdicere og han døde kort efter.

Otto IV Welf 1198-1215

Master of the House doorstepwaster