Rudolph I von Habsburg (King of Germany, formal King of the Romans) 1273-1291

Rudolf of hapsburg speyer

(Tysk: Rudolf I, Italiensk: Rodolfo I d’Absburgo)

Som gudbarn af Frederik II Hohenstaufen, besøgte han ofte Frederik II’s hof. Under det tyske interregnum under William II af Holland og Richard I Plantagenet benyttede Rudolph I sig af den generelle kaos til at udvide sine områder.

I 1273 vandt han valgprinsernes opbakning til tronen som Konge af Tyskland (også Konge af Romerne) over Kong Ottokar II af Böhmen. For at få pavens opbakning gave Rudolph I afkald på pavens områder i Italien, på Sicilien og lovede paven et korstog. Paven gav sin opbakning, men Ottokar II nægtede at anerkende Rudolph I. På diæten i Nürnberg i 1274 blev det besluttet, at alle områder skulle genoprettes som de var ved Frederik II’s død. Det betød, at Ottokar II skulle opgive Østrig, Styrien og Carinthia. Ottokar II kom under Imperial Banlysning og i 1276 blev han erklæret krig. I 1278 blev han besejret af Rudolph I, der indrog Østrig og Styrien i han royale domæne.

Selvom Rudolph I aldrig formåede at konsolidere sin magt og bringe orden på hele Det Hellige Romerske Imperium, fik han grundlagt et stærkt grundlag for Habsburg-familien.

Rudolph I von Habsburg (King of Germany, formal King of the Romans) 1273-1291

Master of the House doorstepwaster