Albert I von Habsburg (King of Germany, formal King of the Romans) 1298-1308

220px albrecht erste habsburg

(Tysk: Albrecht I von Habsburg, Italiensk: Alberto I d’Asburgo)

Efter at have besejret Adolf I og overtaget den tysk-romerske krone og blev kronet i Aachen i 1298.

Albert I er kendt som en hård, men retfærdig mand (især når hans interesser ikke var involveret) og en konge med praktisk intelligens, der brugte politiske alliancer med de tyske prinser i stedet for at bekrige dem. Hans retfærdighed blev understreget af hans beskyttelse af tyende og endda jøder.

I et forsøg på at få større indflydelse på europæisk politik blandede han sig i konflikten om Bourgognes grænser ind i Frankrig, men da paven blandede sig til fordel for den franske side, opnåede han ikke andet end at få giftet sin søn til den franske konges datter. Dog opnåede han velsigelse til at blive kronet Hellig Romersk Kejser af paven, for til gengæld at anerkende pavens ret som den eneste, der kunne krone en Hellig Romersk Kejser.

Sidst i sin regeringstid blandede Albert I sig i den Ungarske tronfælgestrid, med sin søn Rudolph III, kongen af Böhmen, og led et større nederlag. Da hans søn døde mistede han indflydelsen i Østeuropa. Herefter rejste et oprør fra en liga af Rhinlandet prins-biskopper ledt af Valgprinsen af Palatinatet. Dette nedkæmpede Albert, men i 1308 faldt han i et baghold på vej til at bekæmpe et oprør i Schwaben.

Albert I von Habsburg (King of Germany, formal King of the Romans) 1298-1308

Master of the House doorstepwaster