Charlemagne 800-814

420px charles ier le grand ou charlemagne

Charlemagne er den engelske sammentrækning af det franske Charles le Magne (Karl den Store). Også kendt på latin som Carolus Magnus og på italiensk som Carlo Magno.

Kendt for at have stiftet Det Hellige Romerske Imperium.

Charlemagne, eller Karl den Store, blev født i Austrasia omkring Liege omkring 742. Han var barn af huset Karling og vidt berømt for at have lagt saksernes rige, Bavaria, Carinthia og lombardernes Norditalien til sit rige, og være kronet af Pave Leo III til Hellig Romersk Kejser i 799.

Dette udfordrede den byzantinske kejsers titel som romersk kejser, og Charlemagne blev den første vestlige romerske kejser siden Romerrigets fald.

Charlemagne gennemførte en række reformer i sit rige, herunder en sølvstandardmønt, styrkelse af militæret og udvidet undervisning. En del reformer blev også gennemført for at styrke statsmagten.

Efter Charlemagnes død i 814 skulle riget overtages af hans søn Ludvig den Fromme, kongen af Aquitaine. Efter denne gik bort i 843, blev Charlemagnes rige dog delt af hans sønnesønner. Således fik Lothair Karling midt-Franken (senere delt af hans sønner til Lothairingen og Italien), Ludvig den Tyske Karling Øst-Franken og Karl den Skaldede Karling fik Vest-franken.

Charlemagne 800-814

Master of the House doorstepwaster