Frederik I 'Barbarossa' von Hohenstaufen 1155-1190

Barbarossa

Frederik I ‘Barbarossa’ (eller rødskæg) (Tysk: Friedrich I, Italiensk: Federico I) blev valgt som kejser bland andet på hans baggrund. Han var af Hohenstaufen-familien, men hans mor var en Welf. Således stod han til at kunne ende konflikterne i Det Hellige Romerske Rige mellem disse to mægtigste af de tyske familier.

Kejserriget lå splittet ovenpå Investurstriden og riget var delt i 1600 forskellige stater, hvoraf nogle var for små til at række ud over en by. Barbarossa gik derfor i gang med at genskabe Otto den Stores rige og samlede endnu engang Tyskland og fik generhvervet magt til titlen Hellig Romerske Kejser.

Frederik Barbarossa førte flere militære kampagner i Italien, men disse blev mere og mere oprørske. I 1174 måtte han stå imod en alliance mellem paven og Den Lombardske Liga, samt Venedig, Sicilien og Konstantinopel. Denne norditalienske alliance slog helt overraskende Barbarossa, der måtte ydmyge sig foran pave Alexander III. Herefter fik paven igen overherredømmet over Pavestaterne, og de norditalienske byer fik retten til selv at vælge byernes magistrater.

Flere gange under Frederik Barbarossas regering gjorde ‘Løven’ Henry Welf, hertug af Saksen og Bayern, flere gange oprør.

Frederik Barbarossa døde på vejen til Det Hellige Land under det tredje korstog, da han forsøgte at krydse en flod på hest. Strømmen var for stærk til hesten og kejseren druknede iført sin pladerustning.

Frederik I 'Barbarossa' von Hohenstaufen 1155-1190

Master of the House doorstepwaster