Henry VI von Hohenstaufen 1191-1197

Henry VI (Tysk: Heinrich VI, Italiensk: Enrico VI di Svevia) var en lærd kejser, der talt latin og var klog på både romersk og kanonisk lov. Derudover var han aktiv indenfor kunst og poesi og støttede disse.

Grundet ægteskab til Constance af Sicilien, stod Henry VI til at arve den sicilianske krone, såvel som at blive kronet Hellig Romersk Kejser. Derudover havde Henry regeret som tysk-romersk konge siden 1169. Men de sicilianske adelige valgte Tancred II til konge af Sicilien og denne tog Constance til fange i Salerno, og blev først frigivet, da pave Coelestine III anerkendte Tancred som konge af Sicilien. Henry VI blev forhindret i at knuse Tancreds oprør, da ‘Løven’ Henry Welf gjorde oprør igen.

Henry VI fik overleveret kong Richard I af England af hertug Leopold V af Østrig, og blev ekskommunikeret af paven for at kræve løsepenge for en tidligere korsfarer. Dog fik Henry 150000 mark sølv i løsepenge.

Dette sammen med Tancreds død gav Henry VI mulighed for at invadere Sicilien, da Tancreds søn kun var et barn. I 1194 var Henry VI således den mægtigste mand i Europa som Konge af Sicilien og Italien og Hellig Romersk Kejser.

Hans forsøg på at gøre kejserkronen arvelig fejlede.

I 1197 begyndte der dog at opstå oprør i Italien og især Sicilien mod den udenlandske konge. Henry døde af sygdom eller gift i Messina efter at have besejret oprøret og gjort sig klar til et korstog.

Henry VI von Hohenstaufen 1191-1197

Master of the House doorstepwaster